Peter Johannesson Sixtus: NEW LIFE

Sara Records

Recorded at Atlantis Studios, Stockholm, May 2005

1. New Life (Peter Johannesson)
2. Skateboard (Magnus Lindgren)
3. Song for Miles (Max Schultz)
4. Less is Bore (Peter Asplund)
5. Garden of Lindens (Håkan Broström)
6. Southpole (Martin Sjöstedt)
7. La Escogida (Peter Asplund)
8. Night Over Chartage (Magnus Lindgren)
9. Yesternights (Håkan Broström)

Peter Johannesson
drums
Peter Asplund trumpet
Håkan Broström alto and soprano saxophone
Magnus Lindgren tenor saxophone
Karin Hammar trombone
Max Schultz guitar
Daniel Tilling piano, fender rhodes
Petter Gunnarsson electric bass

Martin Sjöstedt fender rhodes (1)
Jesper Nordenström keyboards (1)
Eivorsson vocal (7)


Svenska Dagbladet 060329
Betyg 4 av 6
Svenska skivbolaget Sara records håller fusionjazzens fana högt och ger oss efter den lyckade Egba-plattan ytterligare ett bevis på genrens giltighet i form av ett album med trummisen Peter Johannessons löst sammanhållna grupp Sixus.
Sett ur ett fundamentalistiskt fusionperspektiv får man allt man bett om och lite mer, med genretypiskt rockiga beats, tajta ensemblepartier och sedvanligt menlösa låttitlar (som Song for Miles och Less is a bore).
Blåsarna Magnus Lindgren och Håkan Broström och gitarristen Max Schultz gör genomgående inspirerade soloinsatser, fast absolut bäst är titelspårets coola funksväng och skönt svävande fusion-harmonik.
Dan Backman


Helsingborgs Dagblad 060317
Betyg 4 av 5
Mycket media blev det när trummisen Peter Johannesson 2001 gav ut första plattan i eget namn och självaste Herbie Hancock satt vid pianot. Uppföljaren "New life" är utan Hancock men blågult sett är sättningen full av stjärnor, Magnus Lindgren, Håkan Broström, Karin Hammar, Peter Asplund med flera. Titelspåret av Johannesson själv är vrålhäftigt, modern speedig malande funk och på detta bygger blåset högre och högre.
Läckert och lite skitigt, precis som i "Less is born" med Asplund grusiga trumpet. Resten är inte lika utmanande utan mer snyggt, riktigt snyggt. Dem eteriska trummorna och den lödiga elbasen får igång frän jazzdisko på flesta spåren. Broströms sopransax bryter igenom med hjärtevärme liksom Max Schultz goa gitarr i ex "Song for Miles". Någon gång står en klinisk aura över anrättningen men de vällagade klangerna är uppkäftiga och nästan allt smakar grädde med sylt. Årets svenska jazzplatta så här långt. Strået vassare än med Hancock.
Knut Johansson


Uppsala Nya Tidning 060328
Betyg 4 kajor
Trummisen Peter Johannesson har samlat en del av den unga svenska eliten under namnet Sixtus på sitt album New Life. Musiker som Karin Hammar, Magnus Lindgren, Max Schultz och Peter Asplund hetsar varandra till stordåd i den tungt pulserande fusionsjazzen. Snygga och kaxigt trixiga blåsarrangemang genomgående, liksom lurigt sköna solon.
Björn G Stenberg


Dala-Demokraten
Det är inte så vanligt att trumslagare ger ut skivor i eget namn. Men det gör Peter Johannesson. Nu är hans andra album här.
Peter Johannesson har ett kvalificerat gäng med sig. Här finns Magnus Lindgren, sax och flöjt, Peter Asplund, trumpet och flygelhorn, Håkan Broström, saxar, Karin Hammar, trombon, Daniel Tilling, piano, Max Schultz, gitarr, och några till.
Trummor ger rytmen och naturligtvis svänger det om New Life, men trummorna tar aldrig över. De andra instrumenten får sin plats och hörs kanske till och med mer inte minst i musikernas egna kompositioner, som i Song for Miles av Max Schultz, där gitarren har en framträdande roll.
New Life är en både välblandad och välljudande CD, med tätt fint spel och ett sammanhållet sound samtidigt som det finns ett stort mått av variation. Det är elit som spelar och det ger resultat.
Lennart Götesson

This image is a theme.plist hack